Shirin Yoku a la Ciutat

Per diverses raons no sempre podem anar a bosc, però no per això hem de renunciar a alguns dels seus beneficis. Podem fer algunes activitats senzilles, que ens permetran gaudir d'algunes de les seves avantatges.


Mira el Cel

Les ciutats són poc propícies per mirar (diferent de veure) el cel. El cel de fet és la nostra finestra a un immens Univers. Preferim fixar-nos en un aparador amb productes en oferta.

La ciutat ens distreu i en certa manera ens consumeix. és una tragona del nostre temps i energies. Però en ella es poden fer moltes altres coses de profit. Al bosc tenim una natural tendència a mirar el paisatge i cap amunt, cap al cel, en canvi a la ciutat no, però ni res ni ningú ens impedeix poder veure el cel des de el nostre barri.

Activitat  (10 minuts/dia)

Des d'una finestra o balcó pots veure el cel? des del carrer segur que si. Dedica tan sols 5 minuts a observar-ho (no facis una altra cosa en aquest temps) ... de dia o de nit (al gener podràs veure la brillant Sirio i amb una mica de sort Orio). De dia fixa't en les formes dels núvols, al suau gradient de blaus (mes fosc al zenit i més clar a l'horitzó). 

No busquis objectius, només siguis plenament conscient del punt on et trobes al planeta, de la seva posició en el temps i a l'espai,  a l'enormitat de el sistema solar respecte a la mida de la petita Terra, i d'aquest, situat a la perifèria de la nostra galàxia, en companyia d'altres 300.000 milions de sols amb els seus respectius planetes i de la galàxia com només una més de les més de 100.000 galàxies localitzades.

Fes aquest senzill exercici durant 10 dies seguits i t'adonaràs de l'autèntica mesura i abast dels teus problemes. Aquesta perspectiva t'ajuda a resoldre'ls o mitigar-amb calma i serenitat.

L'arbre del teu carrer

A la majoria dels nostres carrers, es fa evident, tot i que tímidament, nostra dependència de lo 'bio' (biofilia), d 'aquesta forma els adornem amb arbres' com si fossin una part més del mobiliari urbà.

A aquestos arbres, nascuts i evolucionats per viure en un bosc, els obliguem a viure separats entre si, hem canviat el sòl ric en humus per una capa de ciment i asfalt que els aïlla de l'aire i de la pluja i un aire ple de fum i partícules. En comptes d'ocells i  de vent estan sotmesos a soroll i estridències, envoltats de fanals, no distingeixen entre el dia i la nit..... aquests arbres torturats, maltractats i podats sense pietat segons la nostra conveniència estetica i practica, s'adapten en silenci i ens regalen la seva presència.

Activitat  (quan vulguis durant un periode de temps llarg)

Tria un arbre del carrer, pot ser del teu propi carrer o d'un altre pel qual passis sovint. Apropa't al seu tronc (gairebé mai és la seva forma natural), mira les seves branques i la seves fulles.

Després dia a dia o setmana a setmana fixa't com canvia, com perd les fulles, o com li surten de noves, com canvia a les estacions i com creix poc a poc, Fes-te conscient que es tracta d'un ésser viu, extret del seu origen natural fora del seu entorn, sense possibilitat de comunicació amb els seus congeneres, en un sòl entapissat, en comptes de fongs i humus, de canonades i cables amb un aire contaminat. 

Quan passis al seu costat no ho ignoris mai més i valora la funció que fa al teu barri. Dóna-li les gràcies per la seva presència i adaptabilitat, i ja de pas, aprofita per demanar-li perdó.

Al parc

Amb una mica de sort, o a no massa distància, tindràs un parc. Aprofita'l. La densitat de fitoncidas no pot ni acostar-se a les que podem trobar en un bosc natural, però tot i així pots obtindre inmesos beneficis.

Activitat (un dia a la setmana estaria molt bé)

Ves al parc i si és possible, sentat a l'herba a peu d'un arbre, emportat alguna cosa per posar al terra. Pots practicar el shirin yoku que solem fer al bosc, obre els teus sentits i relaxa't .... sinó es pot trepitjar l'herba, pots seure en un banc. També pots aprofitar per llegir algun llibre que et motivi especialment, però sempre de tant en tant, mira als arbres i plantes que t'envolten.

A casa teva

Molts tenim plantes a casa, la nostra necessitat de naturalesa és innnata. Els beneficis de les plantes a casa són ben coneguts, també l'aromateràpia amb olis essencials (100% naturals).

Activitat (sempre que tinguis ocassió)

Siguem conscients de les plantes que tenim a casa, de la seva presència, com a acompanyants o el que m'agrada pensar  'Plantes de companyia' i tractem-les amb aquesta categoria, estan amb nosaltres, ens regalen el verd de les seves formes, quan passis al seu costat aprofita per tocar-les i parlar-les breument.

Activitat (sempre que tinguis ocassió)

Regala una planta als teus amics i familiars sempre amb el seu bon test, pensa on les poden posar i tria bé, dóna'ls informació, i després sempre que els vegis, interessa't i pregunta per ella.

Activitat (sempre que tinguis ocassió)

Un altre aspecte que pots cuidar a la teva casa i que potser no és tan conegut, és que la simple visió d'una imatge d'un bosc o espai natural (quadres, teles estampades per a la paret etc.) tenen la propietat de tranquil·litzar-nos i en certa forma inconscient, de transcendir a l'espai i el moment. Pots aprofitar per a substituir aquell quadre que no t'acaba d'agradar o posar a una paret un gran mural fotogràfic.

En els teus moments a casa treballant o amb l'ordinador, llegint o netejant la casa..., si tens ocasió posa't de fons, en la tele, algun vídeo de YouTube amb escenes de naturalesa, pensa en elles com el resultat de milers d'anys de contínua i encara avui, constant evolució de processos naturals entre la Terra i la Biosfera.